11 February 2011

Google Doodle 11th Feb

Hari ni Google Doodle 'citer' sal rekaan Thomas Edison.. Ala, yang cipta mentol lampu tu.. 11 Feb ni genap la birthday c Thomas Alva Edison yang ke-164.. Jadi Google abadikan la antara  ciptaan dia yang terkenal tu jadi Doodle untuk hari ini..



Citer sket sal Thomas Edison ni la kan..

1. Nama full Thomas Alva Edison
2. Lahir 11 Februari 1847 & meninggal pada 18 Oktober 1931
3. Mempunyai banyak paten utk ciptaan nya.. 1000++
4. Seorang yang pekak sebenarnya..
5. Ada dua anak yang bernama "Dot" & "Dash".. =)
6. Walaupun beliau pencipta lampu yang terkenal, rumah tempat beliau dilahirkan stil takda lampu ketika kali terakhir beliau melawat rumah tersebut & berasa amat terkilan dengan situasi itu..

Sikit jela trivia tentang Thomas Edison ni la ya.. Need more information bole la check Wikipedia.. =)
Posted on by Fadilah Mohamad | 4 comments

4 comments:

  1. Suka baca biografi tokoh. selamat berkenalan :)
    http://www.notaekstravaganza.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Owh nda perasan pula tu.. Maksud Doodle tu, apa? Ehe..

    Memang bertuahlah keturunan mendiang.. Dapat banyak royalti paten.. ^^,

    ReplyDelete
  3. terima kasih la thomas ye sbb bg ktorang mentol..haha

    ReplyDelete
  4. @Awie Omar = selamat berkenalan jugak.. dah follow dah.. =)

    @samizul.net = ntahla pa doodle ne sbnrnya dlm bhsa melayu tp klu ikut pemahaman aku dia ne cm lukisan la.. Yang Google Doodle 2 pekataan 'Google' tu d ubahsuai tulisannya ikut tema2 yg drg mo bdasarkan event2 or birthday2 org tnama pd ari tu..

    @sicomot-comel = hahaha.. betul3..

    ReplyDelete

Jangan lupa komen sekali, ok?