13 April 2011

15 Cara Pelajar Meniru Yang Pengawas Peperiksaan Perlu Tahu

Disebabkan sekarang ni musim exam untuk bebudak IPT & bebudak underage so aku pun dengan bangga nya memberikan tips berguna ini buat tatapan bersama..=) Pernah meniru? Aku mengaku la aku pun pernah dan bukanlah pelajar yang baik pun. Lumrah la tu meniru kan. Entry kali ni bukanlah hendak mengajar meniru tapi sebagai panduan untuk penjaga peperiksaan untuk menangkap mereka yang meniru semasa peperiksaan!
Inilah antara cara-cara untuk meniru dalam peperiksaan!

#1: Guna kuku tangan (fingernail)

Tulis maklumat menggunakan pensil di kuku. Kalau cikgu datang nak tengok, cepat-cepat padam. So, kepada cikgu-cikgu, kalau nampak ada yang asyik tengok kuku tu, sila lah datang senyap-senyap dan tangkap.

#2: Guna mechanical pencil atau pen

Cara ni mesti guna mechanical pencil dan pen yang transparent supaya boleh masukkan kertas dalam tube pencil dan pen ni. Dah masukkan kertas bertulis nota atau formula tu, tutup balik cam biasa. Masa exam, boleh tiru dengan selesanya kecuali kalau cikgu dah membaca rahsia ni. Kalau itu berlaku, akan kantoi la dengan mudah sekali.

#3: Guna kalkulator saintifik

Cara ini memang popular. Selitkan nota kecil menggantikan kertas yang memang sedia ada di bahagian penutup kalkulator tu. So, sila jangan benarkan pelajar membawa penutup kalkulator semasa peperiksaan.
#4:Tengok kertas student lain
Cara ni paling senang. Buat-buat lenguh leher, pastu buat-buat cracking neck. Sambil tu, jeling-jeling jawapan kawan sebelah. Kalau buat selalu sangat, memang wajib ada yang kena ketuk plak kat kepala..haha

#5: Guna penutup pen

Lebih banyak pen yang ada penutup, lebih bagus! Nota penting diselit dalam penutup pen dan tutup pen macam biasa. Bila perlu, ambil la nota dalam penutup pen tu. Tapi jangan buat banyak kali, nanti kantoi. So,  kalau ada student yang bawak banyak pen, try la check penutup pen tu. Mungkin akan menjumpai sesuatu yang tak terjangka!

#6: Tulis di atas meja

Yang ni pun popular. Tulis nota atau formula atas meja. Cikgu takkan asyik nak check meja je kan. If kantoi, cakap la bukan sendiri yang tulis. Tapi tak dapat la nak menolong kalau cikgu kenal tulisan pelajar! Haha

#7: Guna pemadam

Potong pemadam menggunakan pisau tapi jangan sampai putus, potong separuh je. Tulis nota di tempat yang dipotong tadi. Lepas tu, biarkan pemadam tu kembali macam keadaan asal. Bila nak tengok nota tu, bengkokkan sedikit pemadam tu dan boleh lah meniru dengan bijaknya.

#8: Tulis di lanyard

Kebanyakan sekolah sekarang ni mempunyai kad matriks yang dipakai bersama landyard. Nota atau formula di tulis pada landyard dan dipakai semasa peperiksaan. Kemudian jeling-jeling sket nota dan formula yang ditulis semasa peperiksaan.

#9: Guna MP3 player

Yang ini mungkin digunakan oleh mereka yang bertudung. Nota dirakam dalam format mp3 dan dimasukkan ke dalam mp3 player. Boleh dengar nota yang dirakam semasa menjawab peperiksaan. Tapi kalau guna volume terlalu kuat sampai orang lalu dekat pun boleh dengar, senanglah nak tangkap!
#10: Label botol minuman
Ini memang agak popular di negara barat. Caranya label botol minuman ditanggalkan dan di’scan’. Selepas tu, digantikan maklumat label di botol tu dengan nota dan formula. Label dicetak dan ditampalkan semula di botol minuman. Tapi di Malaysia, selalunya pelajar diarahkan meletakkan botol minuman di lantai sebelah meja mereka.

#11: Label botol minuman 2

Cara menggunakan label botol minuman yang kedua ni lebih mudah. Untuk ini mesti menggunakan botol transparent. Label botol minuman ditanggalkan dan bahagian belakang label ditulis dengan nota atau formula. Kemudian label dilekatkan semula pada botol.  Kalau tengok, memang boleh nampak tulisan belakang label tu sebab botol tu transparent.

#12: Guna tisu atau sapu tangan

Tisu dan sapu tangan ni merupakan medium yang paling senang nak guna masa exam. Sedikit nota atau formula ditulis pada tisu dan sapu tangan tu dan digunakan untuk lap apa-apa yang patut masa peperiksaan. Bila nak tengok balik nota tu, buat-buat la lipat sapu tangan tu. So, boleh check if ada yang bawa sapu tangan semasa peperiksaan.

#13: Cikgu, nak pergi toilet..

Okay, yang ini memang cara paling selesa untuk meniru. Jangan terkejut kalau ada yang jumpa nota di toilet semasa musim peperiksaan. Mestilah nak meniru jawapan namanya tu. Paling senang, jangan beri pelajar ke tandas semasa peperiksaan walaupun kedengaran agak kejam.

#14: Tulisan braille buatan sendiri

Ini bukan untuk pelajar kurang upaya tapi merupakan salah satu cara untuk meniru. Caranya dua kertas diletakkan bertindih dan nota atau formula ditulis dengan menekan kuat masa  pada kertas bahagian atas. Bawa kertas yang di bawah tu semasa peperiksaan sebagai alas jawapan. Memang nampak kosong tapi sebenarnya boleh nampak formula yang ditulis tadi. Macam tulisan braille pula kan?

#15: Guna getah lebar

Cara ni dilakukan dengan meregangkan getah tu dan menulis nota atau formula atas getah yang diregangkan tu. Bila siap tulis, getah dilepaskan ke keadaan asal. Memang tak nampak apa-apa nota pun bila dah dilepaskan.


Nak lagi?

Korang pergi je Youtube dan search ‘cheating exam’, banyak gila teknik dan cara meniru yang diajar. Video ni yang aku paling suka: ^^
P.S:
  1. Pandai-pandai la pengawas peperiksaan/ lecturer/ cikgu2 tangkap ya kalau ada yang meniru.. =P
  2. Sebarang kemungkinan yang berlaku selepas membaca entri ini adalah 100% bukan disebabkan oleh aku.. haha

credit to Mr. Rie
Posted on by Fadilah Mohamad | 4 comments

4 comments:

  1. Haha..yg guna MP3 tu menarik..

    ReplyDelete
  2. @SheNn : oppss.. mo guna style tu ka? ohoho

    ReplyDelete
  3. perghhhh...tndang meja orang depan minta jawapan objektif...hahahha

    ReplyDelete
  4. @Aziz Syaidahtul : hahaha.. lepas tu guna isyarat tangan kan.. hoho..

    ReplyDelete

Jangan lupa komen sekali, ok?